keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Oman oppimisen tavoitteet syksylle


Marraskuun alussa harjoittelimme kirjoittamaan oman oppimisen tavoitteet lukemisessa, kirjoittamisessa sekä matematiikassa - ja tässä erityisesti kertolaskuissa. Aloitimme tämän kehumalla eli jokaisen täytyi miettiä kolme asiaa, missä tuntee olevansa hyvä ja vahva. Kaikkien asioiden täytyi liittyä luonnollisesti koulun oppiaineisiin, mutta tässäkin tuli korostaa sitä, että esimerkiksi liikunnassa voi olla hyvä pallopeleissä, matematiikassa geometriassa, kuvataiteessa maalaamisessa jne. 

Selitin ja ohjasin aluksi tarkkaan sekä mallinsin eri esimerkeillä, kuinka valmiiksi annettuja virkkeitä kannattaisi jatkaa OMAN OPPIMISEN NÄKÖKULMASTA. Jokainen oppilas asetti tavoitteet lukemiseen kirjoittamalla esimerkiksi: "Harjoittelen eläytyvää lukemisesta.". Kirjoittamisessa joku kirjoitti haluavansa kirjoittaa hyviä ja pitkiä virkkeitä tai kiinnittää huomiota kaksoiskonsonantteihin. Matematiikassa kertolaskut sujuivat joiltakin loistavasti, mutta kenties laskujärjestys vaati vielä harjoittelua. 

Tästä on meidän hyvä jatkaa ja pysähtyä tarkastelemaan tammikuussa menneitä sekä suuntaamaan kohti uusia tavoitteita. 

maanantai 23. marraskuuta 2020

Digimatka omaan oppimiseen - kumppaneina vertaiset, opettajat ja huoltajat



Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulujen sekä Soveltavan kasvatustieteen ja opettajakoulutuksen osaston kanssa on aloitettu kolmas hanke, johon Opetushallitus myönsi kahden vuoden rahoituksen.
Matkakumppaneina ovat Tulliportin koulusta luokanopettaja Sinikka Räty-Záborszky (KT) ja hänen 4a luokkansa oppilaat, Rantakylän koulusta luokanopettaja Mira Kummunmäki (KM, LTO) ja hänen Papuset- ryhmän oppilaat sekä luokkatiimi oppilaiden kera. Yliopistolta jatkavat tuttuun tapaan yliopistonopettaja Susanna Pöntinen  (FT) sekä tutkijatohtori Sini Kontkanen (KT). 

Hanke on jatkumoa kahdelle aikaisemmille hankkeille "Ilmiömäiset agentit" sekä "Digitaalinen dialogi kodin ja koulun välillä". Tässä  hankkeessa kehitetään pedagoginen toimintamalli, jolla tuetaan ja tehdään läpinäkyväksi eri ikäisten oppijoiden kasvua ja kehitystä joustaviksi, monipuolisiksi ja vastuullisiksi digioppijoiksi. Hanke toteutetaan yhteistyössä opettajien, oppilaiden, opettajaopiskelijoiden ja huoltajien kanssa. 

Vuosiluokilla 1-2 keskitytään koululaiseksi kasvamiseen ja digitaalisten perustaitojen oppimiseen. Vuosiluokilla 4-5 painopisteenä on tunnistaa ja kehittää oppimaan oppimisen taitoja. 

Hankkeen vastuuhenkilönä toimii Sinikka. 

Kuvassa 4a luokan oppilaat lähdössä matkaan digivälineiden sekä pehmolelujen kera.

Matka alkaa - oppilaiden logoja

Tässäpä oppilaiden tuottamia logoja hankkeeseen. Tämä ei ollutkaan niin helppo tehtävä kuin "Ilmiömäiset agentit" logon piirtäminen. Agentti sanana toi selkeästi enemmän mielikuvitusta kuin "Matka omaan oppimiseen". 

                

Oppilaat työskentelivät pareittain, ja oli mielenkiintoista seurata jokaisen parin pohdintaa sekä työskentelyä. Ideoita syntyi, ja lopputulos oli hieno. Tässä muutama kuva esimerkkeinä luoduista tuotoksista. 







Käsityön itsearviointia

Tässä 4a luokan oppilaat ovat jo melko konkareita, sillä olemme harjoitelleet itsearviointia jo 2. luokalta lähtien. Oppilaat ottivat kuvia töistään, kirjoittivat lyhyesti työskentelyprosessin, pohtivat omaa työskentelyään sekä lopputulosta. Osa oppilaista halusi vielä äänittää oman kirjoittamansa tekstin. Tämä tuotti paljon hilpeyttä. Oman äänen kuunteleminen olikin hiukan yllättävää.




On todella hienoa, kuinka moni huoltajista klikkaa välittömästi lapsensa postauksen ja kirjoittaa upean kannustavaa palautetta lapsensa työstä. Monelta tulee myös  kuittauksena sydän merkkinä siitä, että on käynyt katsomassa lapsensa työskentelyä. Tämä ilahduttaa sekä lasta että opettajaa. 





Digimatkamme päättyy

Oppilaiden tietokoneet jäivät kesälomille lauantaina 3.6.2023, ja näin päättyi yhteinen digimatkamme. Olimme ahkeroineet yhdessä kuuden vuod...